lørdag 27. februar 2016

Termografikamera å båt!

Termografi kamera er et kamera som måler varmestrålinger som objekter sender ut. Dette vil si at man kan se varmeforskjeller. Siden forskjellige materialer varmes og kjøles forskjellig vil man se forskjell. Dette betyr at man kan ta bilder da det er helt mørkt og det er nesten bare fantasien som begrenser bruken. brukesområder for termografi er: Elektro(finne dårlige koblinger i sikringsskap og fordelinger), Bygg(finne varmetap i bygg og fukt), medisin (se svikt i blodsirkulasjon), bilmekaniker (se varmegang i bremser, feil på motor, lekkasjer i eksos) dette er bare noen eksempler på bruksområder man kan bruke termografi kameraet til. Termografi er en ting som kommer til å bli mye brukt i framtiden.

Noen eksempler på hva man kan bruke termografi kamera til på vannet er å se folk i vannet, se båter/kajakker i mørket med og uten lys, se stokker som ligger å flyter i vannet, se planerbord å klyper i mørket og se varmeforskjeller i vannet.

Termografi kamera har kommet for en god del år siden men, disse har stort sett kostet mye penger å du skal være ganske interessert for å betale over 40 000 kr for et greit kamera til båten. Får en liten stund siden kom flir med et termografi kamera (flir one) som man kan montere på iphone og android telefoner koster rundt 2400-2700 kr.


Flir har også akkurat lansert et nytt IR kamera til båt brukere Ocean Scout TK dette kommer til å koste rundt 599 USD (5200 Kr 27.02.16). Dette er et lite håndholdt kamera.

(Bilder fra Ocean scout TK)
Disse billige kameraene har desverre ikke den beste oppløsningen på "bildene" men, siste årene har prisene blitt drastisk redusert å det er bare spørsmål om tid før vi har et fornuftig priset fastmontert kamera med kobling til kartplotter til båt.

Da jeg byttet svinger sist fant jeg ut at han som hadde hatt båten før meg ikke hadde brukt silikon på skruene som svingeren å har der for hatt en mistanke om at det har kommet vann inn i glassfiberen der den gamle svingeren har sittet. Var der for ute med et termografikamera for å se om det var vann der fortsatt. På bildet ser man en liten hvitere flekk der den gammle svingeren har sittet siden foktig glassfiber kjøle seg ned treigere en tørr glassfiber vill man se en forskjell.
(Dette er et bilde med både termografi å et vanerlig bilde. Gamle svingeren var montert på venstre side av nye svingeren)

Link til Ocean TK
Link til FLIR ONE
Link til fastmontert kamera til båt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar